Hameipoort Taanbrug

Rond de kerst van 2016 werd ik opgebeld door de gemeente Schiedam met de vraag of ik het sierwerk voor de hameipoort van de nieuwe Taanbrugbrug wilde ontwerpen. Of ik daar ‘iets mee kon’. Ehhh, ja hoor. Het gebeurt een vormgever niet zo vaak dat je iets mag ontwerpen dat de tand des tijds gaat doorstaan. De beschikbare ontwerptijd was beperkt en het toegepaste materiaal – plaatstaal – was mij volledig onbekend. Maar, dat laatste, maakte de opdracht alleen maar leuker.

De brug ligt sluit aan op de Taansteeg. Een plek waar vroeger visnetten werden getaand. Voor de komst van de jeneverindustrie was dìt waar Schiedam zijn geld mee verdiende. Men kwam van ver voor een Schiedams net. Deze geschiedenis heb ik verwerkt in mijn ontwerp voor de hameipoort. Vind je leuk om hier meer over te lezen? Kijk dan naar het artikel op pagina 5 in het s’MAAK magazine #7.

Op zaterdag 8 juli 2017 werd de Taanbrug feestelijk geopend door burgemeester Lamers, samen met de vernieuwde Lange Haven. Hij ligt een stukje oostelijk van waar in het verleden al de ‘Rode Brug’ lag. De nieuwe brug is geen reconstructie maar sluit wel aan bij het historische karakter van de Lange Haven. De uitstraling, vorm en detaillering van de Appelmarktbrug hebben als voorbeeld gediend.

  • In opdracht van: Gemeente Schiedam
  • Periode: juli 2017
Onthulling Taanbrug